Sv. omšou v Bratislave sa dnes začala púť Ordinariátu OS a OZ SR do Lúrd

09.05.2012 Bratislava

Bratislava 9. mája (TASR) - Úvodnou sv. omšou v Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave-Krasňanoch sa dnes predpoludním začala púť slovenských kresťanov v uniformách a členov ich rodín do francúzskych Lúrd. Pod vedením vojenského ordinára biskupa Mons. Františka Rábeka sa na 54. medzinárodnej vojenskej púti do tohto svetoznámeho pútnického miesta v dňoch 9.-15. mája zúčastní 180 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky, Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže s členmi svojich rodín, informoval kancelár a hovorca Ordinariátu OS a OZ SR Tibor Ujlacký.

V piatok 11. mája sa pútnici zo Slovenska zúčastnia na slovenskej sv. omši v Kostole sv. Jozefa, ako aj na večernom otváracom ceremoniáli v Bazilike sv. Pia X. Súčasťou bohatého sobotňajšieho programu (12. mája) je účasť pútnikov na rannej slovenskej omši pred Lurdskou jaskyňou zjavenia, ďalej na slovenskej krížovej ceste na Lurdskej Kalvárii či medzinárodnej sv. omši OS a OZ slovanských národov v Bazilike sv. Pia X. Budú takisto prítomní na pietnom akte pri Pamätníku padlým, na Slávnosti svetla - mariánskej procesii a iných programoch. V sobotu poobede sa uskutoční aj stretnutie oficiálnych predstaviteľov armád s vojenskými biskupmi. V nedeľu 13. mája predpoludním púť vyvrcholí medzinárodnou slávnostnou omšou a popoludní záverečným ceremoniálom v Bazilike sv. Pia X.

Tradícia vojenských pútí do Lúrd sa začala v roku 1958, kedy sa vojenskí duchovní spolu s vojenskými predstaviteľmi francúzskych a nemeckých ozbrojených síl dohodli na stretnutí pri prvých modlitbách za zmierenie. K francúzskym a nemeckým vojakom sa postupne pridávali ďalší vojaci z rôznych krajín. Do roku 1990 prichádzali vojenskí pútnici hlavne zo západoeurópskych krajín. V roku 1991 sa postupne začali pripájať účastníci zo štátov strednej a východnej Európy spolu s krajinami Ázie, Afriky a Južnej Ameriky.

V roku 1995 prišli do Lúrd prvýkrát aj príslušníci a zamestnanci vtedajšej Armády Slovenskej republiky. Odvtedy sa vojenskí pútnici zo Slovenska zúčastňujú na medzinárodnej vojenskej púti v Lurdoch pravidelne, v tomto roku už po 17. raz. Posledných sedem ročníkov sa spolu s vojakmi zúčastnili už aj príslušníci a zamestnanci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže a členovia ich rodín, viedol Ujlacký.
 

Vyberte región